Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Ε.Ε.Ε.Φ.

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Φ. στα πλαίσια του στόχου της επιστημονικής προσφοράς στο χώρο, ως κατ’ εξοχήν εντεταλμένο όργανο, αποφάσισε μετά από πρόταση του Προέδρου, τη διεξαγωγή μιας εκτεταμένης αρθρογραφικής ανασκόπησης, που θα έχει σαν άμεσο στόχο την απάνθιση και αξιολόγηση των ερευνητικών εργασιών σε διεθνές επίπεδο, των τελευταίων 10 ετών, που ασχολήθηκαν με την απόδειξη της επίδρασης των φυσικοθεραπευτικών μέσων και μεθόδων σε συγκεκριμένους αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικούς, ιστογενετικούς, βιοχημικούς στόχους και νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής θα δημοσιευθούν στο περιοδικό της Εταιρείας μας, στον ιστοτόπο της και θα αποτελέσουν εισαγωγική ομιλία σε ετήσιο συνέδριό της. Επίσης, θα προταθούν ως ομιλία στο Κολλέγιο Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών  (Κ.Ε.Ο.Χ.) της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ). Επιπλέον, με την προσπάθεια αυτή, θα αποκομιστεί εμπειρία και γνώση για να γίνουν προτάσεις για συναφή μελλοντική έρευνα, ακόμα και προτάσεις συγκεκριμένων ερευνητικών πρωτοκόλλων, καταστρωμένα με τον πλέον ενδεδειγμένο και αξιόπιστο τρόπο,  αποτέλεσμα και αυτός της ενασχόλησής μας με τη διεθνή βιβλιογραφία. Οι έρευνες αυτές φιλοδοξούμε να γίνουν από Έλληνες Φυσικοθεραπευτές σε ελληνικά εργαστήρια.

Σε γενικές γραμμές η ανασκόπηση θα ασχοληθεί:

 • Με την επίδραση των μέσων στις προφλεγμονώδεις και φλεγμονώδεις κυτοκίνες, ή ένζυμα του φλεγμονώδους καταρράκτη
 • Με την επίδραση των μέσων σε αναλγητικούς παράγοντες, όπως το πεπτίδιο P, οι Gaba υποδοχείς ή η ενδορφίνη B.
 • Η επίδραση των μέσων σε νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς μυοχάλασης.
 • Η επίδραση των μέσων σε ιστογεννετικούς παράγοντες όπως, FGF, IGF1, IGF2, CGF
 • Η επίδραση των τεχνικών – μεθόδων κινητοποίησης στούς ανωτέρω μηχανισμούς
 • Ιδεώδης προσέγγιση θα είναι να αποδειχθεί η επίδραση των μέσων μας, πάνω σε φαρμακευτικούς αντιφλεγμονώδεις στόχους, ή σε πρόδρομα μόρια αυτών των ουσιών,  όπως στη φωσφολιπάση Α2, σε έναν από τους στόχους που επιδρούν τα στεροειδή ή στη COX-1, COX-2, που επιδρούν τα NSAID ή στον α-TNF, που επιδρούν τα αντί-TNF ρευματολογικά φάρμακα, ή μ, δ υποδοχείς του οπίου που επιδρούν τα οπιούχα αναλγητικά.

  Απώτερος στόχος και φιλοδοξία είναι η δημιουργία μιας κεντρικής στρατηγικής πάνω στις αρχές της Evidence Based Medicine, που θα προσπαθεί τώρα και στο μέλλον να τροχιοδρομίσει  τη Φυσικοθεραπεία πάνω σε ένα επιστημονικό δόγμα το οποίο θα λέει πως:


  Η Φυσικοθεραπεία επιδρά με θεραπευτικό σχήμα πακέτου, που αποτελείται από αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά μέσα, αποδεδειγμένης επίδρασης, επιμερίζοντας σε αυτά συγκεκριμένες φυσικοθεραπευτικές πράξεις, με επιστέγασμα όλων αυτών την κινησιοθεραπευτική λειτουργική αποκατάσταση.

  Βέβαιο είναι, πως η αέναη προσπάθεια με αυτή τη φιλοσοφία και μόνο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα προσδώσει τρομερό κύρος στο χώρο και θα ισχυροποιήσει τη φωνή της φυσικοθεραπείας, σε διαπραγματευτικά τραπέζια του μέλλοντος, κοντινού ή μακρινού, με επιστημονικό ή συνδικαλιστικό χαρακτήρα.
  Για την τελεσφόρηση όλων αυτών αποφασίσθηκε η δημιουργία μιας επιστημονικής ομάδας.

  Το ΔΣ της Ε.Ε.Ε.Φ. επίσης γνωστοποιεί, ότι επιθυμεί να συνδυάσει, αυτή την προσπάθεια, με το ζωογόνο άνοιγμα, που επιδιώκει τελευταία προς στους νέους συναδέλφους του χώρου, για αυτό και απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε αυτούς, στην υπό σύσταση ομάδα.
  Όπως αντιλαμβάνεστε, εξ’αιτίας της φύσεως του εγχειρήματος, θα πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμένη τυπική επάρκεια στη μεθοδολογία της έρευνας, ή αρκετές γνώσεις πάνω στη φυσιολογία, ιστολογία και φαρμακολογία.
  Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι να μας γνωστοποιήσουν την πρόθεση συμμετοχής στην ομάδα αυτή, μέσω email, στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

  Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας

   

  Για το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε.Φ.

  Ο Πρόεδρος

  Παναγιώτης Κοτίτσας

Τα Νέα της ΕΕΕΦ

 • Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Ε.Ε.Φ. 2022

    ΔΣ 2022 Πρόεδρος 2022: Δημήτρης ΒασμαρήςΓενικός Γραμματέας: Χαράλαμπος ΤιγγινάγκαςΑ’ Αντιπρόεδρος: Γεωργία Πέττα Β’ Αντιπρόεδρος: Αγγελική ΒερβαινιώτηΕιδικός Γραμματέας: Δημήτρης ΘωμόπουλοςΤαμίας:
  Read More
 • Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Ε.Ε.Φ. 2021

  Μαρούσι, 01/04/2021 Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας (Ε.Ε.Ε.Φ.) ιδρύθηκε το 1987 και αποτελεί ένα από τα συλλογικά όργανα των Ελλήνων
  Read More
 • ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ε.Ε.Ε.Φ. 2021

  ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Ε.Ε.Ε.Φ. 2021

  Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε ή να κατεβάσετε το πρόγραμμα σε PDFΕτήσια Γενική Συνέλευση της Ε.Ε.Ε.Φ. στις
  Read More

Νέα από τα Τμήματα

Εκδηλώσεις